Orkaan Dean blijft aan kracht winnen

MIAMI - Orkaan Dean blijft in het Caribisch gebied aan kracht winnen. Volgens het Amerikaanse Orkanen Centrum valt de orkaan sinds vrijdagavond (Nederlandse tijd) in de derde categorie van de schaal van Saffir & Simpson.

De vijfde categorie is op deze schaal de krachtigste soort orkaan.

Dean, die ook de Nederlandse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius bedreigt, bereikte eerder vrijdag het Franse Caraïbische eiland Martinique.

De autoriteiten in het gebied meldden tot dusver twee doden, een op Martinique en een op het eiland Santa Lucia.

Schade

De materiële schade op Martinique zou groot zijn. Het stadje Riviere-Pilot kwam volledig onder water te staan door overstromingen. Een derde van de bevolking, circa 115.000 mensen, heeft geen stroom meer.

Meteorologen verwachten dat Dean nog krachtiger wordt, voordat de orkaan zondag Jamaica zal bereiken. De Jamaicaanse regering kwam vrijdag in spoedzitting bijeen om een noodplan te bespreken. Dean zou mogelijk kunnen leiden tot uitstel van de verkiezingen van 27 augustus op Jamaica.

Voorbereidingen

Ook het Mexicaanse schiereiland Yucatan, een geliefd toeristengebied, heeft eerste voorbereidingen getroffen. Dean wordt maandag of dinsdag in Yucatan verwacht.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie