OM geeft zaak terug aan Rwanda-Tribunaal

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de strafzaak tegen de 61-jarige Rwandees Michel B. teruggegeven aan het Rwanda-Tribunaal in Arusha. Dat meldde een woordvoerster van het landelijk parket van het OM vrijdag.

De man wordt verdacht van genocide en oorlogsmisdrijven, gepleegd in 1994 in Rwanda.

Volgens het OM heeft Nederland niet de rechtsmacht om deze man te berechten. Justitie besloot de zaak terug te geven aan het tribunaal nadat de rechtbank in Den Haag onlangs het OM niet-ontvankelijk had verklaard in de zaak tegen een andere, 39-jarige, Rwandese verdachte.

De vermoedelijke misdrijven zijn in Rwanda gepleegd, de verdachte is Rwandees en er zijn geen Nederlandse slachtoffers gevallen. De 39-jarige verdachte wordt wel in Nederland vervolgd voor oorlogsmisdrijven.

Het tribunaal heeft volgens het OM inmiddels de teruggave geaccepteerd. De verdachte was overgedragen omdat het Rwanda-Tribunaal, net als het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, op termijn moet sluiten.

Daarom hevelen beide VN-tribunalen verdachten over naar nationale rechters. Het was de eerste keer dat het tribunaal in Arusha dat deed.

De rechter in Den Haag noemde het in juli in de zaak van de 39-jarige verdachte "een lacune" dat de Wet Internationale Misdrijven niet met terugwerkende kracht van toepassing is op genocide. Deze Rwandees viel ook buiten de Uitvoeringswet Genocideverdrag.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie