AMSTERDAM - Jos Brink is vrijdag overleden. Dat heeft zijn impresario Peter Paul Tobi laten weten. Brink was 65 jaar oud. Hij stierf in een ziekenhuis in Amsterdam in het bijzijn van zijn man Frank Sanders en goede huisvriend Paul van Ewijk. Bij de entertainer werd onlangs darmkanker met diverse uitzaaiingen geconstateerd.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4524 Jos Brink werd op 19 juni 1942 in Heiloo geboren. Hij verwierf grote bekendheid als acteur, cabaretier, musicalster, schrijver, predikant, hoorspelacteur en tv-presentator.

In die laatste hoedanigheid kuste hij koningin Juliana publiekelijk, wat in 1979 een enorme sensatie was.

Award

Zijn laatste belangrijke theaterrol was die van de 'foute' tekstschrijver Jacques van Tol in de musical Als op het Leidscheplein. Hij kreeg er de Award voor Beste Mannelijke Hoofdrol in een kleine Musicalproductie voor.

Zijn laatste terugkerende tv-show was Tv toppers. Onlangs nam hij ook nog deel aan een groot tv-programma ter ondersteuning van de strijd tegen kanker.

Vredig

Volgens zijn impresario is Jos Brink vredig en rustig ingeslapen. De verwachting is dat Brink in de loop van volgende week wordt begraven.

Jos Brink brak door in de jaren zeventig, met zijn cabaret Tekstpierement en dankzij de televisie. Met zijn mooie stem en ouderwets zorgvuldige dictie viel hij meteen op.

Wedden dat

De wel zeer goedlachse Brink was ook een graag geziene gast in populaire tv-programma's als Babbelonië en won zijn eerste Televizierring met Avro's Puzzeluur en in 1986 nog een tweede met Wedden dat.

Jos Brink ging in tv-beelden over de wereld, nadat hij koningin Juliana had gekust tijdens een aan haar opgedragen programma.