Geen schadevergoeding ondanks fout bij geurproef

LEEUWARDEN - Een 29-jarige man uit Lelystad krijgt geen schadevergoeding voor de ruim vijftien maanden die hij in voorarrest heeft gezeten omdat hij werd verdacht van diefstal met geweld. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden vrijdag bepaald.

De rechter sprak H.B. vrij omdat de politie een geurproef niet juist had uitgevoerd. Omdat hij wel voor wapenbezit en hennepteelt is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes weken, gaat de schadevergoeding van ruim 32.000 euro aan zijn neus voorbij, aldus B.'s advocaat Sander Janssen.

Met de zaak van de man uit Lelystad kwam vorig jaar aan het rollen dat de politie in Noord en Oost-Nederland honderden geurproeven verkeerd heeft uitgevoerd.

Twee politiemensen verklaarden volgens advocaat Janssen dat bij hun proef niet alles volgens het boekje was gegaan. Op de zitting bleek dat in heel veel gevallen de proeven, waarbij een hond het juiste geurmonster moet aanwijzen, niet blind waren gedaan.

De hondengeleiders wisten in al die gevallen welk monster de geur van een verdachte droeg en konden zo in theorie hun honden beïnvloeden.

Veroordeeld

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft beslist dat B. geen geld krijgt, omdat hij wel is veroordeeld voor het bezit van een gaspistool en voor hennepteelt.

Hoewel hij voor die zaken niet in voorarrest heeft gezeten, is zijn zaak daarmee niet geëindigd "zonder oplegging van maatregel of straf", aldus het hof.

Grof schandaal

De raadsman vindt het "een grof schandaal dat het hof zich verschuilt achter een formele wetstoepassing".

De detentie waarin zijn cliënt heeft gezeten was tenslotte het gevolg van "evident onrechtmatig handelen van politieambtenaren, die daar nota bene voor vervolgd worden".

Tip de redactie