AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft dinsdagavond een supermarktmedewerker en een beveiligingsmedewerker van een Albert Heijn-filiaal in het oosten van de stad aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De mannen gingen op straat twee winkeldieven achterna die kort tevoren een aantal artikelen hadden gestolen.

De medewerker van een professioneel beveiligingsbedrijf zag dat de winkeldieven spullen in een tas stopten en die niet afrekenden bij de kassa. Hij volgde het duo op straat en kwam daar een supermarktmedewerker tegen die zich bij hem aansloot.

Zakmes

Volgens de politie zou een van de dieven met een zakmes hebben gedreigd. Daarop ontstond een vechtpartij, waarbij een van de dieven werd toegetakeld en schoppen in zijn gezicht kreeg. Zijn handlanger wist tijdens de vechtpartij te ontkomen. De politie hield ook de gehavende winkeldief aan. De beveiliger en AH-medewerker zijn na overleg met de officier van justitie opgesloten.

Drugsoverlast

In de vestiging van Albert Heijn aan het Krugerplein zijn de afgelopen jaren vaker incidenten geweest tussen bewakers en lastige klanten. De politie moest een paar keer ingrijpen om de boel te sussen. Er is ook sprake van een flinke drugsoverlast in de buurt van de supermarkt. Bewoners hebben vorige zomer een herstelplan opgesteld en aangeboden aan de politie en de gemeente om de veiligheid te verbeteren.

Opschudding

Eerder ontstond opschudding nadat justitie twee medewerkers van een andere Albert Heijn-supermarkt had vervolgd, omdat zij een overvaller hadden geslagen. Een van die medewerkers werd in januari door de politierechter veroordeeld tot een boete van 300 euro. Deze boete is betaald door prins Bernhard, die boos was over de vervolging van de AH-medewerkers. Ook deze supermarkt bevond zich in het oosten van Amsterdam.

Geweld

Een woordvoerster van Albert Heijn zegt dat bij enkele filialen in Amsterdam vaker problemen voorkomen dan bij andere. "Het is een zorgwekkende situatie dat supermarktmedewerkers vaker worden geconfronteerd met diefstal en geweld." De supermarktketen ziet vooralsnog geen reden probleemvestigingen te sluiten. "Het is bij ons echter geen beleid om achter overvallers en winkeldieven aan te rennen", aldus de woordvoerster.