'Verdachte neersteken man eerder in avondwinkel'

ZWAAG - Een verdachte van het doodsteken van de 62-jarige winkelier Huib Krooder in een avondwinkel in Amstelveen was eerder op de dag al in de winkel geweest. Dat heeft Krooders dochter vrijdag gezegd.

Haar halfbroer was de bewuste dag in de winkel en herkende de verdachte van de foto die de politie later op televisie liet zien.

Volgens de dochter hebben de verdachten zich eerst georiënteerd voordat ze terugkwamen om de overval te plegen. Of de andere twee verdachten ook eerder in de winkel waren, is niet bekend.

Overval

Krooder vond vorige week de dood toen twee jongens de avondwinkel overvielen. Die gingen er zonder buit vandoor. De politie arresteerde in het weekeinde twee 16-jarige verdachten. Ze is nog op zoek naar een derde.

Krooder werd donderdag gecremeerd.

Halfbroer

De dochter stelt dat de halfbroer de bewuste dag met haar vader had gesproken over zeker één van de daders. Toen de jongen die later herkend werd van de foto op televisie binnenkwam, zou Krooder hebben gezegd dat dat al de tweede keer die dag was dat hij er was.

"Die keer hadden ze onenigheid over een fles cola. Dat is gewoon een komedie geweest."

Gewacht

"Ze hebben die twee keer rondgekeken voor de overval 's avonds." De vrouw vermoedt dat de daders hebben gewacht tot de halfbroer, een kwartier later, wegging.

Volgens Krooders dochter hebben omstanders de vrijdag na het incident bovendien een van de verdachten op de plek van het misdrijf gezien. "Ze hebben gewoon staan lachen daar", aldus de vrouw.

Lachen

Haar man vult haar aan: "Dat is het ergste van alles. Dat ze daar hebben staan lachen. Dat zijn geen mensen meer, dat zijn gewoon beesten."

De familie heeft het volgens de dochter moeilijk met het verlies van haar vader. "Zijn zussen zijn hun broer kwijt, ik mijn vader en mijn kinderen hun lievelingsopa. Het is heel zwaar."

Tip de redactie