DEN HAAG - De Russische autoriteiten in de deelrepubliek Dagestan hebben geen concreet bewijs dat Arjan Erkel nog in leven is. Noch is er sprake van een concreet teken van leven. Dat stelde woensdag het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Bekijk video

Woensdag ontstond er hoop op een teken van leven van Erkel die op 12 augustus vorig jaar in Dagestan ontvoerd werd en sindsdien vermist is. Twee Russische persbureau's citeerden de minister van Binnenlandse Zaken van Dagestan met de uitspraak dat uit onderzoek was gebleken dat Erkel nog in leven is.

Navraag bij minister Adilgerej Magomedtagirov leerde de Nederlandse ambassade in Moskou echter dat er geen bewijs is. Magomedtagirov zegt dat hij verkeerd is geciteerd. Volgens zijn uitleg is er geen bewijs van de dood van Erkel, en gaan de autoriteiten er daarom vanuit dat hij nog leeft.

Arjan Erkel werkte voor Artsen zonder Grenzen als algemeen coördinator in Dagestan, toen hij vorig jaar op 12 augustus in de hoofdstad Machatsjkala door drie gewapende mannen werd ontvoerd. Sindsdien is niets vernomen van de ontvoerders. Op 12 februari, een halfjaar na de verdwijning van zijn zoon, deed zijn vader in Moskou een oproep op de ontvoerders om Arjan vrij te laten.