LEEUWARDEN - Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) Friesland heeft per ongeluk de namen van vier anonieme melders doorgegeven aan ouders die werden verdacht van kindermishandeling. Dat blijkt uit een uitspraak van de voorzieningenrechter in Leeuwarden vrijdag.

Het viertal vermoedde in 2002 dat de ouders hun drie kinderen mishandelden. Dat meldden zij bij het AMK in Leeuwarden. Het meldpunt begon daarop een onderzoek naar het 'verdachte' gezin. Daaruit bleek dat er wel problemen waren met het oudste kind, maar niet dat de ouders hun kinderen mishandelden.

Smartengeld

De 'verdachten' voelden zich door de anonieme melding in hun goede naam aangetast en spanden een kort geding aan tegen het viertal. Ze eisten 1500 euro smartengeld, maar de voorzieningenrechter heeft dat verzoek afgewezen.

Volgens de rechtbank is de bescherming van kinderen zo belangrijk dat een melding meestal niet onrechtmatig is, ook al blijkt de melding achteraf onjuist.

Menselijke fout

Directeur Dirk-Jan Sprokkereef van Bureau Jeugdzorg Friesland, waar het AMK onder valt, is daarom blij met de uitspraak van de rechtbank. "Ons hoogste goed is het beschermen van de identiteit van anonieme melders.

Dit is zeer te betreuren. Het was een menselijke fout", aldus Sprokkereef vrijdag. De namen van de melders stonden in een brief uit 2005 aan het 'verdachte' gezin. Naar aanleiding van de fout heeft het AMK de administratieve regels aangescherpt.

Het AMK heeft excuses gemaakt aan de betrokken partijen "en dat is door alle partijen geaccepteerd", aldus de directeur.