Wapenfabrikant heeft toegangspasjes voor Defensie

LONDEN - Maar liefst 38 medewerkers van BAE, de grootste Britse wapenfabrikant, hebben toegangspasjes voor het ministerie van Defensie (MoD) in Londen. Lobbyisten van de wapenboer hebben zo rechtstreeks toegang tot minister Derek Twigg en de hoogste functionarissen van het departement.

Dat schrijft de krant The Guardian in zijn editie van vrijdag. Het schandaal kwam aan het rollen door kamervragen van de liberale parlementariër Norman Lamb. Die rept over een 'incestueuze en potentieel corrumperende verhouding' tussen het ministerie en BAE waaraan een einde moet komen.

Het departement daarentegen zegt dat de pasjeshouders de normale veiligheidsprocedures hebben doorlopen en een legitiem zakenbelang hebben.

Invloed

BAE krijgt elk jaar opdrachten ter waarde van 1 miljard pond (1,47 miljard euro) van Defensie. Ook wist BAE vorig jaar door druk op de regering gedaan te krijgen dat een corruptieonderzoek werd stopgezet.

De wapenfabrikant zou grote bedragen aan omkoopsommen hebben betaald aan de koninklijke familie van Saudi-Arabië, aldus The Guardian.

Banen

Ook de functionarissen van het ministerie profiteren van de 'incestueuze' verhouding. Volgens The Guardian vonden alleen al de afgelopen achttien maanden 33 MoD-medewerkers een baan bij BAE.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie