Koreaanse ex-gijzelaars terug in Seoul

SEOUL - Twee Zuid-Koreaanse ex-gijzelaars zijn vrijdag in Seoul aangekomen. De twee vrouwen werden maandag door islamitische Taliban-strijders in Afghanistan vrijgelaten.

De twee vrouwen juichten niet van blijdschap toen ze in eigen land aankwamen. Ze keken bedroefd en zeiden bezorgd te zijn om de gijzelaars die nog in handen zijn van de extremistische Taliban-rebellen.

Ze bedankten de Zuid-Koreaanse regering voor hun vrijlating. Daarnaast boden ze hun verontschuldigingen aan voor het rondreizen in Afghanistan zonder de benodigde voorzorgsmaatregelen te nemen.

De rebellen kidnapten op 19 juli 23 christelijke hulpverleners toen ze in een bus van Kabul naar Kandahar reisden. De Taliban doodden al twee gegijzelden. Negentien anderen worden nog vastgehouden door de islamitische extremisten.

Geschokt

Het tweetal hoorde pas bij het begin van hun lange reis naar huis dat hun gijzelnemers twee mannelijke leden van de groep hadden vermoord. De vrouwen (32 en 37 jaar) reageerden "geschokt en getraumatiseerd" op dat nieuws, vertelde een regeringsfunctionaris het persbureau Yonhap. "Ze huilden een half uur lang."

Onderhandelingen tussen Zuid-Koreaanse diplomaten en de Taliban hebben sinds de vrijlating van de twee weinig opgeleverd. De opstandelingen willen in ruil voor de Zuid-Koreanen de vrijlating van Taliban-gevangenen uit Afghaanse gevangenissen.

De Zuid-Koreaanse onderhandelaars hebben daar echter niets over te zeggen. De Afghaanse regering van president Hamid Karzai heeft steeds geweigerd Taliban vrij te laten.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie