AMSTERDAM - Een Amsterdammer die onder elektronisch toezicht stond van justitie heeft maandag in Amsterdam-West een man neergestoken. Sindsdien is hij op de vlucht, schrijft de Volkskrant vrijdag.

De 19-jarige, die eerder een geweldsdelict pleegde, droeg volgens de politie een enkelband waarmee hij op afstand werd gecontroleerd. Omdat de band geen gps-signaal geeft, kan de man niet worden getraceerd.

De verdachte kreeg samen met twee jongens van 15 en 16 jaar ruzie met een 26-jarige buurtgenoot. Tijdens de vechtpartij die volgde, stak de 19-jarige de man meerdere keren met een mes.

Het slachtoffer raakte gewond aan zijn gezicht, boven- en onderarm. De twee jongste verdachten zijn aangehouden en worden vervolgd voor openlijke geweldpleging.

Thuis

Justitie zwijgt over de voorwaarden waaronder de 19-jarige verdachte de enkelband droeg. Er zijn twee vormen van controle in gebruik. Bij de ene vorm mag de veroordeelde het laatste deel van zijn straf thuis uitzitten. Daarbij registreert de enkelband of hij daadwerkelijk thuis is. Bij onregelmatigheden gaat er een alarm af in een meldkamer.

De tweede vorm is dat een enkelband gedragen wordt bij een voorwaardelijke straf of bij iemand die geschorst is van voorlopige hechtenis. Wie de voorwaarden overtreedt moet terug naar de inrichting of zijn straf wordt omgezet in een celstraf.