Graf opengebroken voor sieradenroof

RENKUM - Uit een familiegraf op de algemene begraafplaats in het Gelderse Renkum zijn sieraden gestolen. Het graf is opengebroken, stelde de gemeente Renkum donderdag. De misdaad is tussen woensdagavond en donderdagmiddag gepleegd.

Een nabestaande ontdekte de diefstal donderdag op de begraafplaats aan de Hartenseweg in Renkum. In het familiegraf is in juni een man begraven. Zijn nabestaanden kwamen vrijwel elke dag bloemen brengen op de begraafplaats en zagen donderdagmiddag dat de sluitsteen van de grafkelder was verwijderd.

Steen

Volgens de politie is de zware steen waarmee de tombe was afgedekt op nog onbekende manier opzij geschoven. Daarna is in het graf een lijkkist geopend. De kostbaarheden zijn uit de lijkkist gestolen.

De gemeente Renkum, eigenaar van de begraafplaats, is verantwoordelijk voor de grafrust. De gemeente heeft volgens waarnemend burgemeester Eppie Klein direct aangifte gedaan van grafschennis. Klein noemt het "schokkend" en "ontoelaatbaar dat in de huidige samenleving de doden en hun bezittingen niet meer met rust worden gelaten."

Pastoor

Familie van de beroofde man stroomde donderdagmiddag toe op de begraafplaats. Nadat de politie onderzoek op de plek van de grafroof had gedaan, is onder leiding van een pastoor het graf en de grafkelder opnieuw gesloten. De begraafplaats blijft tot vrijdag afgesloten voor anderen dan de nabestaanden. Voor hen is ook opvang geregeld.

Klein: "Deze familie heeft onderling een zeer hechte band. Zij hebben hun man, vader, broer en opa met veel piëteit begraven en nu door deze grafschennis moesten zij hun familielid voor de tweede keer begraven."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie