Zuid-Holland wil maatregelen vervoer gevaarlijke stoffen

DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland wil dat minister Camiel Eurlings van Verkeer maatregelen neemt om de veiligheidsrisico's op het goederenspoor in de Drechtsteden, Rotterdam en Gouda te beperken.

Doordat de ingebruikname van de Betuwelijn is uitgesteld, hebben de steden voor onbepaalde tijd te maken met treintransport met gevaarlijke stoffen door de binnenstad.

Bloktreinen

De provincie liet donderdag weten voor een snelheidsbeperking te zijn van treinen met gevaarlijke stoffen. Ook pleit de provincie voor zogenoemde bloktreinen. Bij deze treinen worden brandbare gassen niet meer in combinatie met brandbare vloeistoffen vervoerd.

Eerder deze maand stuurden vijf grote Brabantse steden een brandbrief aan Eurlings. Ook zij maken zich zorgen over de 'explosieve' toename van gevaarlijk treinvervoer.

Aan de bezorgdheid droeg ook het incident van eind juli in Tilburg bij, waarbij de stad aan een treinramp ontsnapte. Een botsing tussen een passagierstrein en goederentrein gevuld met propaangas vlakbij enkele grote flats werd ternauwernood voorkomen.

Zuid-Holland heeft minister Eurlings gevraagd met beide provincies in overleg te treden om tot een oplossing te komen.

Tip de redactie