Hoofdverdachte vrouwenhandelzaak uitgeleverd

ROTTERDAM - Een van de hoofdverdachten in een grote mensenhandelzaak is onlangs vanuit Duitsland uitgeleverd aan Nederland. Een woordvoerster van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zei donderdag dat de rechter in Nederland woensdag heeft bepaald dat de man de komende drie maanden in voorarrest blijft.

De hoofdverdachten zijn twee broers van Turkse afkomst, Hasan en Saban B. Jarenlang onderhielden ze een netwerk van pooiers die in totaal tientallen vrouwen tewerkstelden in de prostitutiegebieden van Amsterdam, Alkmaar en Utrecht, aldus justitie.

De nationale recherche hield in februari in samenwerking met de Duitse politie twaalf personen aan in Nederland en Duitsland.

Mensonterend

Volgens het OM leefden de vrouwen onder mensonterende omstandigheden. Ze werden psychisch en lichamelijk mishandeld en continu bewaakt door bodyguards. Circa twaalf uur per dag moesten ze zich aan klanten beschikbaar stellen.

Sommigen moesten zich laten tatoeëren opdat zichtbaar was dat zij aan de bende toebehoorden. Tijdens het onderzoek heeft de politie zicht gekregen op slachtoffers uit Nederland, Polen, Roemenië, Duitsland, Bulgarije en Ierland.

Rechter

Volgende week staan twee verdachten uit de middenmoot van de organisatie voor de rechter in Almelo, tijdens een pro-formazitting. Het is nog onbekend wanneer de zaak inhoudelijk behandeld kan worden.

De broers B. en hun medeverdachten worden verdacht van mensenhandel, deelname aan een criminele organisatie, mishandeling, afpersing en in een enkel geval poging tot doodslag.

Tip de redactie