WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben dinsdag een nieuwe 'superbom' getest in de zuidelijke staat Florida. Volgens de Amerikaanse televisie had de proef plaats op de luchtmachtbasis Elgin. Het ging om een finale test van deze 'moeder van alle bommen' (MOAB) en het was de eerste keer dat er ook echte explosieven werden gebruikt.

Bekijk hier video

De Amerikanen zouden met de test van de 'massive ordnance air-burst bomb' op dit moment Irak angst willen aanjagen. Wegens de zeer grote kracht van de explosie waren de inwoners van de ruime omgeving gewaarschuwd, maar die reageerden naar verluidt nauwelijks.

'Daisy cutter'

De met bijna 10.000 kilo springstof gevulde bom overtreft volgens de nieuwszender CNN de 'daisy cutter', die in de oorlog in Afghanistan werd ingezet. De MOAB werd door een vrachtvliegtuig afgeworpen.

Terwijl de bom valt, komt er een regen van explosieven uit die ontploffen als de bom de grond raakt. Daardoor ontstaat een enorme explosie die alles binnen een afstand van honderden meters in de as legt.

Filmopnamen

De Amerikaanse strijdkrachten zouden van plan zijn filmopnamen van de test te maken en die op een of andere manier toegankelijk te maken voor de Iraakse bevolking. Daarmee hoopt het Pentagon de Irakezen zoveel angst aan te jagen dat de Iraakse strijdkrachten zich snel overgeven. Militaire functionarissen omschreven de bom dinsdag dan ook vooral als een "wapen voor psychologische oorlogsvoering".