OM beticht verdachten hiv-zaak van zware mishandeling

GRONINGEN - De drie verdachten in de Groningse hiv-zaak, mannen van 34, 48 en 49 jaar, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) zware mishandeling met voorbedachten rade ten laste gelegd.

Ook verdenkt het OM de mannen van verkrachting, het hebben van seks met een onmachtige en het leveren van verboden middelen aan de slachtoffers.

Dat meldde het OM donderdag. De pro-formazaak tegen de verdachten dient woensdag 22 augustus voor de rechtbank in Groningen.

De drie worden ervan verdacht dat zij meerdere homoseksuele mannen met drugs hebben gedrogeerd om hen vervolgens seksueel te misbruiken. Ook kreeg een aantal slachtoffers via injectiespuiten hiv-besmet bloed toegediend.

Aangifte

Tot nu toe hebben veertien mannelijke slachtoffers aangifte gedaan bij de politie. Negen mannen hebben volgens het OM een ondersteunende getuigenverklaring afgelegd.

De politie is nog volop bezig met het onderzoek. Ook vindt er nog medisch-technisch onderzoek plaats. De persoonlijkheidsonderzoeken van de verdachten zijn al afgerond.

De pro-formabehandeling van de zaak begint om 9.00 uur en duurt waarschijnlijk de hele ochtend, meldt het OM. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is waarschijnlijk in november van dit jaar.

Onafhankelijkheid

Om onafhankelijkheid te garanderen wordt de zaak behandeld door rechters uit Assen en een uit Leeuwarden. Dit omdat één van de slachtoffers werkzaam is bij het gerechtsgebouw in Groningen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie