RIJSWIJK - De Partij van de Arbeid heeft dinsdag de meeste Statenzetels gewonnen, maar het CDA blijft de grootste partij in de provincies. Dat is de uitkomst van de Provinciale Statenverkiezingen van dinsdag.

Bekijk video

De PvdA won 43 zetels ten opzichte van de vorige keer (1999) en komt op 197 Statenleden. De partij groeide in alle provincies. Het CDA blijft koploper met 222 leden in de Provinciale Staten, 28 zetels meer dan in de provinciale verkiezingen van vier jaar geleden.

SP sterke stijger

Relatief sterke stijger is de Socialistische Partij (SP). De partij verdubbelt haar aantal vertegenwoordigers in de provincies tot bijna veertig (39). De SP doet haar intrede in Friesland, Flevoland en Zeeland. Grote nieuwkomer is de LPF, die zeventien zetels krijgt. In alle provincies behalve Groningen krijgt de partij een zetel, in Zuid-Holland zijn dat er zelfs vier.

VVD grote verliezer

De VVD lijkt dit jaar weinig geluk beschoren. Na de tegenvallende Tweede-Kamerverkiezingen van januari, kalft de partij nu af in de provincies. Zij verliest een kwart van haar Statenleden, 44 van de 182. De VVD moet haar positie als grootste fractie afstaan in de provincies Utrecht, Flevoland en Noord- en Zuid-Holland.

Heinsbroek

Een tegenvaller was er ook voor voormalig LPF-minister Heinsbroek van Economische Zaken, die in drie provincies meedeed met zijn Lijst Nieuwe Politiek (LNP). De voormalige platenbaas haalde niet genoeg stemmen voor een zetel.

Leefbaren

Ook de doorbraak van de Leefbaren bleef dinsdag uit. De meeste 'lokale' partijen leden verlies. De Partij Nieuw Limburg, de Partij voor Zeeland en het Drentse OPD raakten het grootste deel van hun zetels kwijt. Alleen de Fryske Nasjonale Partij (FNP) verdubbelde haar fractie bijna: van vier naar zeven zetels. In de provincie Groningen breekt de Partij voor het Noorden door met twee zetels.

Iets hogere opkomst

De verkiezingen werden gekenmerkt door een iets hogere opkomst dan vier jaar geleden, ondanks de langdurige regenval en de volgens sommigen geringe aandacht voor de campagnes. De opkomst kwam op ,6 procent. Dat is ruim 2 procentpunt hoger dan de opkomst in .

Schiermonnikoog

Snelst tellende gemeente was opnieuw Schiermonnikoog. Binnen een minuut na het sluiten van de stembureaus rolde de uitslag uit de stemcomputer. De traditionele concurrentie was dit keer minder krachtig omdat rivaal Renswoude was afgeleid door de vogelpest.

Vogelpest

De zeer besmettelijke dierziekte in de Gelderse Vallei weerhield kiezers er niet van te stemmen. De opkomst in Barneveld, Renswoude en Scherpenzeel was ook hier hoger dan vier jaar geleden.

De hoogste uitslag voor een enkele partij werd genoteerd in het Overijsselse Tubbergen. Hier stemde 80 procent van de opgekomen kiezers op het CDA. Wassenaar bleek opnieuw de sterkste VVD-gemeente van Nederland (49,6 procent), terwijl de hoogste PvdA-score opnieuw is gemeten in het Groningse Bellingwedde.