Defensie draait op voor onderhoud jacht Beatrix (video)

AMSTERDAM - Het onderhoud aan het privézeiljacht van koningin Beatrix wordt al tientallen jaren betaald door het ministerie van Defensie. Vorig jaar kostte onderhoud aan De Groene Draeck 112 duizend euro.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4445

Het departement maakte in het jaarverslag over vorig jaar voor het eerst bekend dat het deze kosten dekt, schrijven de kranten van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) donderdag.

Het Nederlandse volk gaf Beatrix de vijftien meter lange lemsteraak in 1957 toen zij 18 jaar werd. Een ministeriewoordvoerder zegt tegen de GPD niet te weten waarom het onderhoud uit de 'krappe' marinebegroting wordt betaald.

"Daar zijn nooit afspraken op papier over gemaakt. Het is alleen zo dat de boot al sinds 1957 wordt onderhouden op de Rijkswerf van de marine in Den Helder." Het jacht ligt in de haven van Muiden.

Onderhoud

Een Friese scheepswerf schat de jaarlijkse onderhoudskosten van een schip als De Groene Draeck op niet meer dan 'een paar duizend euro'. Waaraan de 112 duizend euro zijn uitgegeven is onduidelijk.

Jaarverslagen

De Tweede Kamer eiste in 2004 dat de bedragen die ministeries uitgeven voor het Koninklijk Huis duidelijker zijn terug te vinden in de jaarverslagen. Vorig jaar gaf Defensie 27,6 miljoen euro uit aan het Koninklijk Huis, vooral aan beveiliging door de marechaussee.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie