Chávez wil langer aan de macht blijven (video)

CARACAS - President Hugo Chávez van Venezuela heeft woensdag hervormingen aangekondigd die het mogelijk maken dat hij kan aanblijven als president als zijn huidige termijn in 2012 afloopt.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4426 Chávez is nu bezig aan zijn tweede en laatste termijn als president die nu zes jaar duurt. Hij wil de termijn voor het presidentschap verlengen tot zeven jaar. Ook wil hij de grondwet veranderen waardoor hij in theorie voor onbepaalde tijd president kan worden als hij wordt herkozen.

Ook wil hij hervormingen doorvoeren waardoor de invloed van de president op provincies en steden groter wordt. Verder wil de voormalige linkse militair de autonomie van de centrale bank verminderen, zodat de president de controle krijgt over de internationale reserves.

Staatscontrole

De greep van de staat op de particuliere economie moet worden versterkt. De staat moet bezittingen van ondernemingen onder staatscontrole kunnen brengen nog voordat een formele onteigening heeft plaatsgevonden. Voor de werknemers moet er een werkdag van maximaal zes uur komen.

De oppositie heeft felle kritiek op zijn plannen en verwijt hem dat hij alle macht naar zich toetrekt. Chávez heeft die kritiek van de hand gewezen. Volgens hem brengen zijn hervormingsvoorstellen "nieuwe horizonten voor een nieuw tijdperk", een tijd van macht voor het volk en niet voor de oligarchie, een term die hij gebruikt voor regeringen in het verleden.

Toespraak

Chávez maakte zijn plannen bekend in een toespraak tot de Nationale Vergadering. Die zal de voorstellen naar verwachting binnen enkele maanden aannemen.

Duizenden Chávez-supporters kwamen voor de gelegenheid bij het parlementsgebouw bijeen. Zij droegen spandoeken met zich mee met teksten als: "Ja tegen de hervorming op weg naar het Socialisme van de 21e eeuw".

Chávez herdacht ook Simón Bolívar, de man die twee eeuwen geleden de onafhankelijkheid van Venezuela bevocht. Volgens Chávez is Bolívar de inspiratiebron voor zijn politieke droom.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie