Medeoprichtster comité ex-moslims: Jami ging te ver

DEN HAAG - Medeoprichtster van het comité voor ex-moslims Loubna Berrada vindt dat Ehsan Jami is doorgeschoten met zijn uitspraken over de islam. Dat zegt ze donderdag in het AD.

"Het was veel te extreem en zijn uitspraken brachten ons in gevaar. Niet alleen hem, maar mij ook."

Het comité komt op voor het recht van ieder individu om zijn geloof te kiezen of zijn geloof op te geven. Jami werd de afgelopen tijd mishandeld en bedreigd met de dood. Hij wordt sinds kort beveiligd.

Interviews

"We zouden in de beginfase drie interviews geven, maar voor ik het wist had hij er dertig gedaan. Had hij de koran achterlijk genoemd, en de profeet Mohammed een crimineel.

Hij ging maar door. Ik snapte er niks van. Zo creëer je geen draagvlak, zo maak je alleen maar mensen boos", aldus Berrada.

Te genuanceerd

Ze besloot uit het comité te stappen, maar kwam daar later op terug omdat ze het doel te belangrijk vond. "Maar toen kreeg ik te horen dat er op mijn aanwezigheid geen prijs meer werd gesteld. Ik ben misschien te genuanceerd, ik weet het niet. Ik krijg inmiddels geen contact meer met Ehsan, dus kan het hem niet vragen."

Pijn

Berrada vindt dat Ehsan mensen beledigt die nog wel moslim zijn. "Hij doet ook mijn familieleden pijn, die nog gewoon moslim zijn. Bovendien gaat het nu alleen nog maar over hem."

Jami laat in een reactie weten dat Berrada ten onrechte zegt dat zij lid van het comité van ex-moslims is geweest. Hij benadrukt dat zij nooit deel van het comité heeft uitgemaakt.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie