LEIDEN - Henri Lenferink is dinsdag als winnaar uit de bus gekomen van het Leidse burgemeestersreferendum. De PvdA-kandidaat Lenferink (45) kreeg 34.102 stemmen. Zijn opponent Harry Groen (VVD, 58 jaar) moest het doen met 9.655 stemmen. Omdat 48,31 procent van de 117.000 inwoners van Leiden zijn stem uitbracht, is het referendum ook geldig. Daarvoor was een opkomst van minimaal 30 procent nodig.

De uitslag van dit raadgevend referendum komt in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 18 maart aan de orde. Aan de hand van het referendum doet de raad de voordracht aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken. Daarna is het aan Remkes om zijn keuze te maken. De minister kan de uitslag van het burgemeestersreferendum naast zich neerleggen.

De keuze van Remkes wordt vervolgens in twee termijnen in de ministerraad besproken. Daarop volgt een voordracht aan de koningin die de nieuwe Leidse burgemeester uiteindelijk benoemt. Wanneer die definitieve beslissing valt, is nog niet bekend.

Leiden gaat in de tussentijd hoogstwaarschijnlijk het referendum evalueren. Zo wil PvdA-fractievoorzitter C. Broeyer en voorzitter van de vertrouwenscommissie, graag weten of de Leidenaren tevreden waren met de gemeentelijke informatie over het referendum. Een meerderheid in de gemeenteraad is tevreden over het verloop van de campagne. De tegenstanders van de volksraadpleging twijfelen eraan of het referendum in de stad heeft geleefd. "Ik heb de afgelopen weken meer posters van Jamai en Jim gezien, dan van Harry en Henri", zo mopperde een raadslid.