Homopaar wint geding tegen Aruba

ORANJESTAD - Ook het mannelijk homopaar dat een kort geding aanspande tegen Aruba moet binnen twee weken als gehuwd worden ingeschreven in het bevolkingsregister. Dat heeft de rechter in Oranjestad woensdag bepaald.

Vorige week kon het eerste homopaar hun huwelijksakte al, zonder rechtszaak, laten noteren bij de Arubaanse burgerlijke stand.

Bij het mannelijk homostel dat een kort geding aanspande, wilde Aruba echter tot hun misnoegen een procedure beginnen om na te gaan of er sprake is van een schijnhuwelijk.

Het gerecht passeerde het 'schijnhuwelijksargument' van de burgerlijke stand volkomen in de uitspraak. Volgens de rechter biedt het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden geen ruimte voor toetsing van dit schijnhuwelijk.

Nederland

Het homostel trouwde in Nederland, waardoor de controle al daar zou hebben plaatsgevonden. De huwelijksakte is daardoor in alle delen van het koninkrijk rechtsgeldig. "Toetsing aan de lokale openbare orde mag niet worden verricht."

Vooruitlopend op een eventuele bodemprocedure, gaf de rechter in het kort geding ook al zijn visie op dit vermeende schijnhuwelijk.

"Omdat de eisers al sinds hun huwelijk in 2005 samenwonen op hetzelfde adres, is er weinig aanwijzing dat er sprake is van een huwelijk dat uitsluitend is gesloten met het doel de niet-Nederlandse echtgenoot toelating tot Aruba te verschaffen."

Dwangsom

Aan de uitspraak is een dwangsom verbonden van 50.000 florin per dag tot een maximum van een miljoen (ca. 400.000 euro), als deze niet wordt nageleefd.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie