ROTTERDAM - Politie en justitie hebben vrijdag acht verdachten in verschillende plaatsen in Nederland aangehouden, die worden verdacht lid te zijn van een terroristische organistie. Deze organisatie heeft volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) banden met het al-Qaeda netwerk van Osama Bin Laden.

Aanvankelijk werden twaalf mensen gearresteerd. Dat gebeurde in Rotterdam, Eindhoven, Den Helder, Roosendaal en Den Bosch. Vier van hen bleken na hun aanhouding niet bij dit strafrechtelijk onderzoek betrokken te zijn.

Zeven in bewaring gesteld

De overige acht zijn maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Die heeft zeven van hen in bewaring gesteld. Het gaat om mannen variërend in leeftijd van 25 tot 35 jaar.

Het extremistische netwerk houdt zich bezig met de ondersteuning van al-Qaeda, denkt het landelijk parket. Het gaat daarbij om materiële, financiële en logistieke diensten.

"Strijders worden voorbereid om als martelaar te sterven"

"Het vermoeden bestaat dat het netwerk strijders werft voor de internationale jihad, de gewapende strijd tegen vijanden van de islam", verduidelijkt het OM. "De strijders worden voorbereid om als martelaar te sterven en uitgezonden te worden naar een strijdtoneel."

Het onderzoek naar deze organisatie staat onder leiding van het landelijk parket en wordt uitgevoerd door het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Deze opsporingsdiensten zijn door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) op het spoor van de vermeende terroristen gezet.

Al in het voorjaar arrestaties

Het hoofd van de AIVD S. van Hulst, voorheen BVD, meldde in het voorjaar al dat er zich ook in Nederland vertakkingen van terreurgroepen als al-Qaeda en de Algerijnse GSPC bevinden. In april pakte de politie drie Algerijnen op in Bergen op Zoom en Eindhoven. Zij zouden terroristen onderdak hebben geboden en voor valse identiteitspapieren hebben gezorgd. De valse paspoorten waren bestemd voor radicale moslimstrijders of leden van al-Qaeda. In dit onderzoek wist een vierde verdachte, de Algerijn R.D. op klassieke wijze, met behulp van lakens, uit het huis van bewaring te ontsnappen. Hij is nog voortvluchtig. In juni pakte de politie nog een vijfde verdachte in deze zaak op.

Vier verdachten poging aanslag ambassade

Vorig jaar september, twee dagen na de aanslagen in de Verenigde Staten, hield de politie in Rotterdam vier mannen aan. Twee van hen zitten nog vast. Zij worden ervan verdacht dat ze een aanslag voorbereidden op de Amerikaanse ambassade in Parijs en een Amerikaanse legerbasis in België. Maandag liet het OM voor de rechtbank in Rotterdam weten dat het onderzoek in deze zaak bijna klaar is. Een derde verdachte in dit onderzoek is in afwachting van zijn proces. De vierde verdachte werd afgelopen zomer in Canada opgepakt.

Deze vier hebben volgens justitie banden met de in België opgepakte Tunesiër N. Trabelsi. Deze Tunesische ex-profvoetballer verklaarde aanvankelijk dat de top van het al-Qaedanetwerk hem had gevraagd als martelaar de Amerikaanse ambassade in Parijs op te blazen. Later ontkende hij dit weer. Recentelijk heeft de man verklaard dat de Amerikaanse basis in Klein-Brogel in België doelwit was.

De AIVD houdt er ook rekening mee dat al-Qaedastrijders die Afghanistan hebben verlaten, in Nederland een heenkomen zoeken. De dienst signaleerde vorig jaar dat terroristische groeperingen pogen nucleaire, biologische of chemische wapens in handen te krijgen. Om te voorkomen dat deze massavernietigingswapens in verkeerde handen vallen, probeert de AIVD bedrijven en organisaties bewust te maken van deze dreiging.