'Amsterdam weigerde heffing te betalen'

DEN HAAG - De gemeente Amsterdam heeft de kans gehad om de belastingheffing over de vergoeding voor de bewoners van het Bos en Lommerplein op zich te nemen. Omdat de gemeente dat niet gedaan heeft, moeten de bewoners zelf voor de kosten opdraaien.

Dat blijkt woensdag uit het antwoord van staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) op vragen van de SP in de Tweede Kamer.

Dagvergoeding

Het Bos en Lommerplein werd vorig jaar juli ontruimd wegens instortingsgevaar. De bewoners verbleven enkele weken in hotels. De gemeente betaalde de gedupeerden een dagvergoeding van 20 euro per volwassene en 10 euro voor kinderen.

Omdat daar volgens de fiscus geen aanwijsbare kosten tegenover stonden, is er een belastingheffing. De bewoners hoeven geen belasting te betalen over aanwijsbare kosten die voortvloeiden uit de ontruiming, zoals hotelkosten.

Fiscus

Volgens De Jager heeft de fiscus in november vorig jaar een aanbod aan de gemeente gedaan. Afgelopen juni bleek dat Amsterdam de belastingheffing niet wilde betalen.

Amsterdam bestrijdt dit. "Wij vinden als gemeente dat er helemáál geen belasting geheven moet worden over de vergoedingen", aldus de woordvoerder van wethouder Lodewijk Asscher (Financiën). "Hier was sprake van een crisissituatie. Dat hebben we tot op het hoogste niveau besproken binnen het ministerie van Financiën."

Heffing

De Belastingdienst blijft desondanks op formele gronden op het standpunt dat er een heffing moest komen, aldus de zegsman. "Het ministerie zou de hand eens in eigen boezem moeten steken en zich afvragen of het standpunt van de heffing wel het juiste is", aldus de woordvoerder van Asscher.

De Tweede Kamer liet onlangs weten het onrechtvaardig te vinden dat de bewoners van het Bos en Lommerplein de heffing moeten betalen. PvdA, VVD en SP benadrukten dat De Jager de extra kosten moest schrappen.

Tip de redactie