RIJSWIJK - De geneeskundige hulpverlening in de regio Amsterdam is niet voldoende voorbereid op rampen. Dat is ernstig, omdat de kans op een ramp in die regio groter is dan elders in Nederland. Volgens de inspectie voor de gezondheidszorg moeten er veel zaken snel worden verbeterd. Staatssecretaris Ross (VWS) eist dat er snel orde op zaken wordt gesteld.

De inspectie velt een hard oordeel in een rapport dat Ross dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het rapport is opgesteld om te kijken of de regio na de cafébrand in Volendam de hulpverlening heeft verbeterd. Na die ramp was een lange lijst aanbevelingen opgesteld. Maar mogelijk is de situatie nu zelfs slechter dan tijdens de ramp, concludeert de inspectie. Volgens Ross kan het zo niet langer.

De verantwoordelijke instellingen, waaronder ziekenhuizen en ambulancevervoer hebben de aanbevelingen nauwelijks uitgevoerd. Ziekenhuizen hebben hun rampenplannen niet aangepakt en slaan de handen niet ineen om met elkaar de traumazorg te regelen. Er is wel een mobiel medisch team, maar dat is niet steeds paraat. Brandwondencentra weten nog steeds niet precies wat hun rol is bij rampen zoals in Volendam.

De inspectie eist dat de betrokken instellingen snel aan de slag gaan om de tekortkomingen weg te werken. Gebeurt dit niet, dan klopt de inspectie aan bij de minister van Volksgezondheid om druk uit te oefenen.