Politie overweegt 'lokhomo's' in te zetten

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie overweegt agressiviteit tegen homo's tegen te gaan door 'lokhomo's' in te zetten. Dat zegt de Amsterdamse hoofdcommissaris Bernard Welten in de Gay Krant, die vrijdag verschijnt.

"Maar alleen in het uiterste geval en als de slachtoffers, veel meer dan nu, bereid zijn om aangifte te doen", voegt Welten daaraan toe.

In Amsterdam ligt het aantal meldingen van geweld tegen homo's dit jaar al hoger dan in heel 2006. In de hoofdstad zijn tot nu toe 21 homogerelateerde geweldsincidenten geregistreerd. In twaalf zaken zijn verdachten aangehouden. Ook in andere steden, zoals Haarlem en Den Haag, werden in de afgelopen weken homo's mishandeld.

Noodklok

Homobelangenorganisatie COC luidde dit jaar al meermaals de noodklok over toenemende agressie tegen homo's. Welten benadrukt in de Gay Krant dat het stijgende slachtoffercijfer niet hoeft te betekenen dat het geweld tegen homo's daadwerkelijk toeneemt. "We zien en horen nu alleen meer dan vroeger."

Uit cijfers van de politie blijkt dat het meeste geweld tegen homo's wordt gepleegd door jonge Marokkanen, maar Welten ziet in de komst van Oost-Europeanen weer een nieuwe 'uitdaging'. "Deze groep heeft weer zijn eigen problematiek." Orthodoxie, in welke religie dan ook, is volgens de hoofdcommissaris de belangrijkste veroorzaker van intolerantie.

De PVV pleitte begin juni al voor het inzetten van lokhomo's, undercoveragenten die zich voordoen als homoseksuelen.

Tip de redactie