Stroom aangiftes tegen Wilders na Koran-uitspraken

AMSTERDAM - Het pleidooi van politicus Geert Wilders voor een verbod op de Koran heeft geleid tot een reeks aangiftes bij de politie. Het college van procureurs-generaal houdt rekening met "tientallen aangiftes" en heeft aan het Openbaar Ministerie in Amsterdam gevraagd al de zaken te behandelen.

Dat meldde een woordvoerder van het college woensdag. Het parket in Amsterdam heeft inmiddels toegezegd alle aangiftes tegen Wilders in behandeling te nemen. Amsterdam behandelt de zaken omdat het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie in de hoofdstad is gevestigd en de klachten dezelfde strekking hebben.

Aangiftes

Concrete cijfers over het aantal aangiftes tegen Wilders zijn nog niet voorhanden. De parketten in Utrecht, Den Bosch, Den Haag, Rotterdam, Zwolle-Lelystad en Amsterdam zelf hebben in ieder geval aangiftes ontvangen.

Fractieleider Wilders van de PVV zorgde vorige week woensdag voor ophef door in een ingezonden artikel in de Volkskrant te pleiten voor een verbod op de Koran.

Het Tweede Kamerlid vergeleek het heilige boek van de moslims met Adolf Hitlers Mein Kampf, dat in Nederland niet zomaar verkocht mag worden.

Dezelfde dag nog gingen advocaten naar het politiebureau om aangifte te doen tegen de politicus, onder meer wegens het aanzetten tot haat tussen bevolkingsgroepen. Het kabinet en de andere fracties in de Tweede Kamer distantieerden zich van Wilders' uitspraken.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie