'Getuige krijgt dreigbrieven uit gevangenis'

AMSTERDAM - Hoofdverdachte Fred R. in het onderzoek naar liquidaties in de Amsterdamse onderwereld stuurde dreigbrieven uit zijn cel. De intimiderende brieven werden verstuurd aan getuigen die belastende verklaringen hebben afgelegd.

Justitie onderschepte onlangs twee van zulke brieven, schrijft De Telegraaf, die over de brieven beschikt.

Justitie neemt de bedreigingen serieus, meldt de krant. Het is niet bekend hoeveel van dergelijke brieven R. heeft verstuurd.

Fred R. wordt volgens justitie gezien als de aannemer van een liquidatielijst die doodseskaders afstuurde op cafébaas Thomas van der Bijl en vasgoedhandelaar Kees Houtman. De twee werden in 2004 en 2005 vermoord.

Oude koeien

Aan een getuige schreef R. in mei dat hij in zijn dossier las dat de getuige 'weer oude koeien uit de sloot aan het halen was'. "Ook noem je me knettergek en zou ik P. en E. hebben proberen af te persen. Hoe kom je erbij?" Daarnaast herinnert R. de getuige aan 'onze afspraak' en dwingt die hem om op bezoek te komen in de gevangenis.

Contact

In de tweede brief bedreigt hij een andere getuige. "Nu weet ik waarom je geen contact meer wou. Omdat je na je verklaring niet langs kon blijven komen. Denk je dat ik dit pik? Verkeerd gedacht", schrijft R. volgens De Telegraaf.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie