Zeker 175 doden na aanslagen in Noord-Irak

BAGDAD - Meerdere zelfmoordaanslagen met tankwagens dinsdag in het noorden van Irak hebben aan zeker 175 personen het leven gekost. Minstens tweehonderd personen raakten gewond.

Dat is vernomen van een commandant van de Iraakse strijdkrachten. De Amerikaanse strijdkrachten hielpen met het transport van gewonden.

Het gaat om een van de dodelijkste reeks aanslagen in Irak sinds de invasie van buitenlandse troepen in 2003. De aanslagen zouden zijn gericht tegen de Koerdische sekte van Yazidis.

Tankwagens

Drie zelfmoordenaars brachten hun tankwagens kort na elkaar tot ontploffing in verscheidene nederzettingen in de buurt van Sinjar nabij de Syrische grens. Volgens andere bronnen was er in de regio zelfs een vierde aanslag met een tankwagen.

In de getroffen nederzettingen wonen veel Yazidi-aanhangers.

Steniging

In april schoot een man in de buurt van de Noord-Iraakse stad Mosul 23 Yazidi-aanhangers dood, mogelijk als vergelding voor de steniging van een Yazidi-meisje dat zich tot de islam had bekeerd. De verhouding met de soennitische moslims in de regio verslechterde dramatisch.

Onder het regime van Saddam Hussein werden veel Yazidis vervolgd.

Tip de redactie