DEN HAAG - De Canadees Philippe Kirsch die dinsdag door zijn zeventien mederechters voor de komende zes jaar is gekozen tot eerste president van het Internationaal Strafhof, stond in 1998 aan de basis van het hof. De rechters zijn beëdigd door de voorzitter van de Vergadering van Statenpartijen bij het Strafhof, de Jordaanse prins Zeid Ra'ad Zeid Al-Hussein.

Aanwezig zijn enkele honderden hoogwaardigheidsbekleders en regeringsvertegenwoordigers, onder wie VN-chef Kofi Annan, koningin Beatrix en premier Balkenende. Annan en Balkenende spreken de zitting toe.

Afschrikken

Annan zei in zijn toespraak dat het Internationaal Strafhof alleen al door zijn aanwezigheid mensen moet afschrikken die op het punt staan oorlogsmisdaden te begaan. Ze moeten weten dat straffeloosheid niet bestaat.

Na hun beëdiging hebben zich nu even teruggetrokken om uit hun midden een president, een eerste vice-president en een tweede-vice-president te kiezen.

Het Internationaal Strafhof is het eerste permanente internationale hof voor de berechting van verdachten van oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid en moet uiteindelijk wereldwijde bevoegdheid krijgen. Het Strafhof is als van de VN losstaande internationale verdragsorganisatie opgericht door het Statuut van Rome.