Aantal gevallen van blauwtong neemt nog steeds toe

DEN HAAG - Het aantal locaties waar de dierziekte blauwtong is vastgesteld, neemt in Nederland en België nog steeds toe. Volgens gegevens van het ministerie van Landbouw is maandag in Nederland op 187 plekken blauwtong geconstateerd. Een week geleden stond de teller op 125.

België meldde dinsdag een enorme uitbreiding van het blauwtongvirus. Het aantal gevallen is sinds vrijdag opgelopen met ruim honderd tot een totaal van 365 tot dusver dit jaar.

De overheid sprak woensdag over een vrij ernstige situatie. "Bovendien melden niet alle dierenartsen de ziekte, ondanks het feit dat het verplicht is", zei een woordvoerster. Vermoedelijk vrezen sommige boeren dat dan misstanden in de dierenregistratie aan het licht zouden komen.

Kwetsbaar

Runderen, schapen en geiten zijn kwetsbaar voor het blauwtongvirus, maar vooral schapen kunnen er ziek van worden en soms er aan sterven. De ziekte is ongevaarlijk voor mensen en ook andere dieren dan herkauwers lopen geen risico.

Desinfecteren

Zolang de temperatuur hoger blijft dan 10 graden blijven de knutten, de vliegjes die de ziekte overdragen, actief. De Belgische overheid adviseert boeren hun herkauwers te desinfecteren. "Voor een vaccin is het nog wachten tot 2008'', aldus de woordvoerster.

EU

Tot en met vrijdag waren bij de Europese Commissie 525 gevallen van blauwtong in de EU gemeld. De meeste daarvan doen zich voor in België, gevolgd door Duitsland en Nederland. In Frankrijk en Luxemburg zijn bijna geen uitbraken van de dierziekte.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie