DEN HAAG - Een eventueel Frans veto tegen een Amerikaans-Britse oorlogsresolutie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, "is niet het einde van de Verenigde Naties. Ook daarna blijven de Verenigde Naties net zo belangrijk als altijd". Dit zei secretaris-generaal Kofi Annan dinsdag na afloop van een gesprek met premier Balkenende.

Annan neemt daarmee afstand van het Nederlands kabinet dat bij monde van minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken vorige week zei dat Frankrijk met een veto "opblaast wat ons allen dierbaar is, de Verenigde Naties."

Frankrijk

"Permanente leden als Frankrijk en de Russische Federatie hebben het recht te doen zoals hen goed dunkt. Een veto is niet goed voor de eenheid, maar het is eerder gebeurd", zei Annan, die dinsdagmiddag aanwezig is bij de inaugurele zitting van het Internationaal Strafhof. De secretaris-generaal zei nog altijd te hopen op een compromis in de Veiligheidsraad.

Balkenende

Premier Balkenende zei dat de Veiligheidsraad het eens moet worden over een resolutie met duidelijke ontwapeningsopdrachten voor Irak én een deadline. Een verdeelde wereld is volgens Balkenende koren op de molen voor Saddam Hussein.

Annan en Balkenende spraken dinsdag behalve over Irak ook over Cyprus en over het Internationaal Strafhof. Dinsdagmiddag worden in de Ridderzaal de eerste achttien rechters van het Strafhof beëdigd.