Verdachte moord winkelier zat in jeugdinrichting (video)

AMSTERDAM - Een van de 16-jarige verdachten van de overval op avondwinkel Car Check in Amstelveen, die een medewerker het leven kostte, blijkt te zijn weggelopen uit een jeugdinrichting.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4330

Hij heeft een maand geleden de benen genomen tijdens een kort begeleid verlof, bevestigde dinsdag een woordvoerster van Bureau Jeugdzorg in Amsterdam een verhaal in Het Parool.

Gedragsproblemen

De jongen moest nog zes maanden in het besloten behandelcentrum 'De Koppeling' in Amsterdam doorbrengen. Hij zat daar voor de behandeling van gedragsproblemen. Het behandelprogramma duurt in totaal negen maanden. Jongeren tekenen vooraf dat ze erachter staan dat ze niet weg kunnen uit de inrichting.

De jongen zat overigens niet opgesloten voor een misdrijf. "Als iemand wegloopt, moet hij zelf de wil hebben om terug te komen'', aldus de woordvoerster van Bureau Jeugdzorg. Tijdens een verlof gaat er wel een begeleider mee, maar geen gevangenbewaarder.

De tiener ontsnapte vervolgens door bij een vriendje achterop de brommer te springen.

Doodgestoken

De jongen heeft bekend bij de overval betrokken te zijn geweest. Daarbij werd vorige week de 62-jarige medewerker van de avondwinkel doodgestoken. De politie pakte in het weekeinde ook een tweede 16-jarige verdachte op.

Bureau Jeugdzorg liet weten dat deze jongen onder begeleiding stond van de jeugdreclassering. De rechter had hem daartoe veroordeeld. Beide verdachten zijn eerder met de politie in aanraking geweest, onder meer wegens geweldsdelicten.

VVD

De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt dat de verdachten volgens het volwassenenrecht moeten worden veroordeeld. De ernst van het misdrijf en de geschokte rechtsorde geven daar aanleiding toe, aldus Kamerlid Fred Teeven.

Zijn CDA-collega Sybrand van Haersma Buma wil precies weten wat er is gebeurd met de verdachte die wegliep uit de gesloten inrichting. "Hoe eerder dat is uitgezocht, hoe beter. Dan kunnen we daar zo nodig lessen uit trekken.''

Rouvoet

Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) is volgens zijn woordvoerder "ontsteld" over de moord. De bewindsman heeft informatie opgevraagd bij De Koppeling en stelt een onderzoek in naar hoe alles zo heeft kunnen gebeuren.

Rouvoet wil zo snel mogelijk de feiten op tafel hebben en heeft ook contact opgenomen met minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie).

Tip de redactie