ROME - In een nieuw dierenpark in Zuid-Italië zijn de afgelopen dagen tientallen exotische dieren, waaronder papegaaien en kamelen, doodgevroren. Politici en dierenbeschermers hebben volgens de krant La Repubblica woedend op de verwaarlozing van de beesten gereageerd.

Het park, dat de naam Jurassic Park heeft gekregen, is in augustus geopend op een hoogte van 1300 meter in de regio Calabrië. De helft van de vijftig dieren, waaronder ook lama's, boa's en struisvogels, is inmiddels niet meer in leven.

Senator Nuccio Lovene van de linkse oppositie in het parlement, vindt het ongelooflijk dat de lokale autoriteiten een dierentuin voor exotische dieren hebben gefinancieerd. "Het berggebied heeft een totaal ander klimaat dan de warme omstandigheden waaraan de dieren gewend zijn." Dierenbeschermers hebben geklaagd over de kleine kooien van de dieren en de gebrekkige opleiding van de verzorgers.

Al vanaf het begin van de winter hebben de dieren last van de kou. De wolven en vossen houden het nog vol, maar de toekans zijn naar warmere gebieden gevlogen. Het dierenpark is nu gesloten, De verzorgers proberen met elektrische verwarming de zebra's warm te houden.