Musharraf bindt strijd aan met terrorisme

ISLAMABAD - Pakistan bindt de strijd aan met het terrorisme omdat dat in zijn eigen belang is, niet omdat de Verenigde Staten daar opdracht toe geven. Dat is de boodschap waarmee president Pervez Musharraf de viering van Pakistans onafhankelijkheidsdag inluidde, meldde het Pakistaanse nationale persbureau dinsdag.

"Het wordt tijd dat de gehele natie in opstand komt tegen terrorisme. Ik zie alles vanuit Pakistans perspectief. Als iets dat in ons belang is toevalligerwijs ook Amerika goed uitkomt, dan is dat prima", aldus Musharraf.

Eerder reageerde de president gepikeerd op beschuldigingen dat hij te weinig zou doen om de terroristen, die zich schuilhouden in het grensgebied van zijn land met Afghanistan, aan te pakken.

Verkiezingen

Met het oog op de verkiezingen, die waarschijnlijk begin volgend jaar zullen worden gehouden, riep Musharraf alle Pakistaanse burgers op te stemmen. De president, die zelf in 1999 met een militaire staatsgreep aan de macht kwam, wordt in eigen land geconfronteerd met hevige oppositie. Vorige week dreigde hij nog de noodtoestand uit te roepen.

Het is dinsdag 60 jaar geleden dat Pakistan zich losmaakte van India. Dat ging destijds gepaard met veel bloedvergieten en luidde een tijdperk van vijandigheid tussen de twee Aziatische landen in.

Vrijlaten

Om de viering kracht bij te zetten liet Pakistan dinsdag meer dan 130 Indiase gevangen terugkeren naar huis. India, dat morgen ook 60 jaar onafhankelijkheid viert, zal ruim honderd Pakistaanse gevangenen vrijlaten.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie