DEN HAAG - Op de internationale vuurwerkshow in Scheveningen wordt deze week zwaarder vuurwerk afgestoken dan in voorgaande jaren. Maar de show is ook veiliger, liet organisator Ben Vermijs dinsdag weten.

De afsteeklocatie is voor het eerst op een ponton op zee, ver verwijderd van het publiek dat het spektakel vanaf de boulevard bekijkt.

Het ponton is de afgelopen weken al vier keer uitgeprobeerd. De drijvende bak wordt in de haven van Scheveningen beladen met vuurwerk en vervolgens naar zee gesleept. Ter hoogte van het Kurhaus steken de deelnemers van de show het vuurwerk elektronisch af. "Geen mens zal hierbij op of rond het ponton aanwezig zijn", aldus Vermijs.

De voorgaande jaren diende een stalen eiland van de pier als lanceerbasis. Volgens Vermijs kan dit jaar vuurwerk van een zwaarder kaliber worden ingezet, omdat het op grotere afstand van het publiek de lucht in wordt geschoten.

Brazilië

Het festival vindt voor de 28e keer plaats en beslaat drie avonden. In totaal doen zes landen mee, die om de beste beoordeling van een vakjury strijden. Brazilië opent donderdag de show. Na Duitsland, China, Spanje en Engeland sluit Nederland het spektakel traditiegetrouw af.

De organisatie hoopt op beter weer dan vorig jaar. Toen viel de show letterlijk en figuurlijk in het water. Ook mag er geen harde wind staan, omdat het ponton niet te veel op de golven van de zee mag deinen.

Vuurwerk Scheveningen