APELDOORN - De 57-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij in Apeldoorn een rechercheur van politie heeft neergeschoten, blijft de komende drie maanden vastzitten.

Advocaat Marc Stam zei dinsdag dat de raadkamer van de rechtbank in Zutphen voor zijn cliënt de maximale termijn voor gevangenhouding, negentig dagen, heeft bevolen.

J.T. zou 23 juli meerdere malen hebben geschoten op de politieman, terwijl die in zijn vrije tijd aan het winkelen was in winkelcentrum Anklaar. De rechercheur raakte zwaargewond. De schutter vluchtte vervolgens per fiets. Een week later hield de politie T. aan in Biddinghuizen in Flevoland

Na een verblijf van ongeveer drie weken in het ziekenhuis, onder meer op de afdeling intensieve zorg, is de rechercheur thuis, zei een woordvoerder van de politie. Het duurt volgens de zegsman nog wel enige tijd voor het slachtoffer beter is. ,,Maar de artsen zijn tevreden over zijn herstel.''

Documenten

De verdachte kwam voor de oorlog in het toenmalige Joegoslavië naar Nederland. Na de oorlog probeerde hij terug te keren, maar dat ging niet omdat hij niet de juiste documenten had.

T. is in Nederland veroordeeld voor onder meer een vermogensdelict, zei zijn advocaat. De staat verklaarde de Serviër tot ongewenst vreemdeling, maar kon hem niet uitzetten, waarschijnlijk omdat de man geen papieren heeft.