ARNHEM - Oud-gedeputeerden van de provincie Gelderland en ex-Statenleden maken graag gebruik van de riante wachtgeldregeling die deze provincie hanteert.

Zo incasseren onder meer de huidige burgemeesters van Lingewaard en Bronckhorst en ex-gedeputeerde René van Diessen nog jaren duizenden euro's, omdat zij tijd aan de provinciale politiek hebben besteed.

Dat blijkt uit een overzicht dat SP-Statenlid Toine van Bergen op zijn internetpagina heeft geplaatst. Gelderland is de enige provincie in Nederland die nog een wachtgeldregeling heeft zonder sollicitatieplicht en onafhankelijk van ander inkomen. Een poging om die regeling aan te pakken is kortgeleden geblokkeerd door PvdA, CDA, VVD en ChristenUnie.

Oud-gedeputeerde René van Diessen (VVD) krijgt tot april 2008 een maandelijks bruto bedrag van ruim 6300 euro. Daarna ontvangt hij nog een jaar lang maandelijks ruim 5500 euro.

Aalderink

Van Diessen volgde halverwege de vorige collegeperiode ex-gedeputeerde Henk Aalderink (VVD) op, die burgemeester van het Gelderse Bronckhorst werd. Aalderink krijgt zelf tot eind oktober 2009 ook nog 850 euro aan wachtgeld van de provincie Gelderland.

Harrie de Vries was fractievoorzitter van het CDA in de Staten en is tegenwoordig burgemeester van de gemeente Lingewaard tussen Arnhem en Nijmegen. Hij ontvangt tot medio 2009 een maandelijks wachtgeldbedrag van 776 euro bruto.

Betaalde baan

Behalve De Vries hebben nog 34 Statenleden die na de vorige verkiezingen niet terugkeerden in de Gelderse politiek een beroep op de wachtgeldregeling gedaan. Veel van hen hebben een betaalde baan, onder meer in het onderwijs of de gemeentelijke politiek.