GAZA-STAD - Israëlische gevechtshelikopters hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een Palestijnse militaire basis bestookt. Ten minste acht raketten werden afgevuurd op het complex bij Rafah in het zuiden van de Gazastrook, zo verklaarden Palestijnse functionarissen en ooggetuigen.

De gebouwen zouden toebehoren aan zowel Palestijnse militairen als leden van Force 17, de elite lijfwacht van president Arafat. Volgens Palestijnse functionarissen vielen er geen slachtoffers.

De basis zou voorafgaand aan de luchtactie zijn ontruimd. Artsen in een ziekenhuis meldden later echter dat er zeker tien mensen werden binnengebracht met verwondingen. Ze zouden zijn geraakt door rondvliegende splinters.

Een gebouw van Force 17 en een van de militaire inlichtingendienst werden verwoest, een derde gebouw dat toebehoort aan de politie raakte zwaar beschadigd, aldus ooggetuigen. Door de aanval die eveneens gericht was op een elektriciteitsinstallatie werd Rafah in duisternis gehuld.

Vrijdagochtend vroeg beschoten Israëlische gevechtsvliegtuigen al doelen in Gaza-stad. Daarbij raakten zeker twintig personen gewond, veel van hen ernstig. Israëlisch-Palestijnse veiligheidsgesprekken die voor later op de dag gepland stonden, gingen echter gewoon door. Een nieuwe gespreksronde staat al weer voor zondag op de agenda, meldden de Israëlische krant Ha'aretz zaterdag op zijn internetsite.