AMSTERDAM - Een seriemoordenaar die een schaakbord gebruikte om bij te houden hoeveel slachtoffers hij had gemaakt is maandag voor een pro forma zitting voor de rechtbank in Moskou verschenen. Hij had al 62 van de 64 vakjes afgevinkt toen de politie hem vorig jaar arresteerde.

De verdachte, de 33-jarige Aleksandr Pitjoesjkin, zou zijn moorden in 2005 en 2006 hebben gepleegd in het Bittsa-park in Moskou. Hij lokte zijn slachtoffers, veelal dakloze mannen, naar het park door hen wodka te beloven. Als hij ze dronken had gevoerd, sloeg hij hun schedels in met een hamer of gooide hij hen in een rioolput.

Pitjoeskin zegt zelf 62 mensen te hebben vermoord, maar justitie kan hem bij gebrek aan bewijs voor slechts 49 moorden vervolgen. Op de voorbereidende zitting van maandag sprak de rechter zich uit over Pitjoeskins verzoek om door een jury te worden berecht. De rechter ging daarmee akkoord en besloot dat het proces op 13 september verder gaat.

Papiertje

De politie kwam Pitjoesjkin vorig jaar op het spoor nadat zij zijn naam en telefoonnummer hadden gevonden op een papiertje in het appartement van zijn laatste slachtoffer, een vrouwelijke collega van de winkel waar hij werkte. Zij vertrouwde Pitjoeskin blijkbaar niet helemaal en liet het briefje achter voor de politie voor het geval dat.

Pitjoeskin ontkende aanvankelijk, maar bekende schuld nadat de politie hem opnamen uit de beveiligingscamera van de metro had laten zien waarop hij samen met de vrouw te zien is. Vervolgens wees een van de drie slachtoffers die in de rioolput werden gegooid, en de val overleefden, Pitjoeskin aan als zijn belager.