ANKARA - De Turkse regeringspartij AKP wil dat de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül de nieuwe president van Turkije wordt. De conservatief-islamitische partij nomineerde Gül maandagavond tot kandidaat voor de verkiezingen, meldde de Turkse televisie.

Met het besluit houdt de AKP vast aan haar wens dat Gül huidig president Ahmet Necdet Sezer opvolgt. Eerder dit jaar zag Gül zich genoodzaakt zijn kandidatuur voor het presidentschap terug te trekken omdat het parlement en de strijdkrachten dwars lagen.

Zege

Na de grote zege van de AKP bij de parlementsverkiezingen van 22 juli had Gül al laten weten dat hij zich weer kandidaat wilde stellen. "Ik kan de tekenen niet negeren", zei hij tegen enthousiaste aanhangers.

Gül is bij de voorstanders van scheiding van politiek en religie omstreden. Volgens hen streeft hij naar een geleidelijke islamisering van Turkije. Zijn vrouw draagt een hoofddoek, wat door de oppositie wordt gezien als provocatie.

Parlement

Het nieuwe parlement kiest de president op maandag 20 augustus. Voor een geldige uitslag moet twee derde van de parlementsleden deelnemen. Bij een eventuele tweede en derde ronde is dat niet meer nodig.