LONDEN/KANDAHAR - Talibanleider mullah Omar is gevangen genomen. Zaterdag zou een vergadering in de omgeving van Kandahar een besluit nemen over zijn lot. Dit heeft een woordvoerder van de voormalige gouverneur van Kandahar, Gul Agha Sherzai, gezegd. Van zijn mededeling is geen bevestiging uit andere bron te krijgen.

De woordvoerder, Khalid Pashtoon, zei dat Omar en ongeveer duizend andere gevangen genomen Taliban worden vastgehouden op een 'Talibanvriendelijke plaats' even buiten Kandahar. Hij is volgens de Britse nieuwszender BBC in handen van de voormalige moedjahediencommandant mullah Naqibullah, die na de overgave van de Taliban de controle over de stad zou overnemen. Pashtoon zei dat zijn groepering wil dat Omar wordt overgedragen aan de nieuwe Afghaanse regering.

De leider van de nieuwe Afghaanse regering, Hamid Karzai, zei dat hij niet op de hoogte was van de verblijfplaats van de hoogste Talibanleider. "Maar natuurlijk wil ik hem arresteren. Ik heb hem ruim de kans gegeven het terrorisme te veroordelen en nu is de tijd om", zei hij tegen de Britse krant The Times.

Financiële steun

Karzai was aanvankelijk van plan Omar ongemoeid te laten vertrekken, maar de Verenigde Staten hebben hem tot de orde geroepen door te dreigen met het ophouden van financiële steun voor het nieuwe bewind als Omar niet voor de internationale justitie gebracht zou worden.

De groeperingen van mullah Naqibullah en Gul Agha staan in Kandahar tegenover elkaar. Gul Agha heeft zijn intrek genomen in zijn oude ambtswoning. Commandanten van Pathaanse strijdgroepen installeerden zich in de militaire hoofdkwartieren van de Taliban.

Buitenlandse strijders

In de stad Kandahar zijn nog altijd zeker honderd buitenlandse pro-Talibanstrijders actief. Ze zijn volgens BBC World Service bereid te strijden tot de dood. Volgens de woordvoerder van Gul Agha is het vrijwel onmogelijk de Arabische Talibanstrijders te bewegen zich over te geven. "Ze zijn allemaal suïcidaal. Ze hebben allemaal granaten. Als ze worden gevangen genomen, laten ze die ontploffen", zei hij tegen de Britse nieuwszender Channel Four News.

De vraag blijft bestaan hoe een groot aantal Taliban er kennelijk in is geslaagd kort voor de inname van Kandahar te vluchten met medeneming van hun wapens. Volgens de nieuwe premier Karzai hebben de soldaten van Naqibullah kennelijk vluchtende Taliban ongemoeid gelaten. De troepen van Karzai bevinden zich enkele kilometers buiten de stad.