ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam heeft maandag voor de rechtbank tegen drie mannen celstraffen geëist voor verboden wapenbezit. In de woning van de 26-jarige hoofdverdachte Arris de B. uit Spijkenisse stuitte de politie in maart op onder meer wapens, munitie, zelfgemaakte explosieven en kogelwerende vesten.

Het OM eiste tegen De B. 30 maanden cel.

Combat 18

Justitie wil met deze zaak niet aantonen dat de Spijkenisser "de wapenkamer was van Combat 18 (een gewelddadige extreemrechtse organisatie)", maar zijn voorliefde voor wapens en de voorliefde voor een gewelddadig gedachtegoed kan de officier van justitie moeilijk scheiden.

Wapens zijn gevaarlijk, maar veel gevaarlijker als de vuurwapens in handen komen van mensen die bereidt zijn geweld te gebruiken, aldus de officier.

De verdachte verweerde zich door te zeggen dat hij gewoon gek is op wapens. De speciaal geprepareerde lawinepijlen met schroeven en scherpe voorwerpen lagen in zijn keuken "om een vuilcontainer op te blazen".

Tatoeages

De B. kwam in het verleden meermalen met justitie in aanraking wegens geweldsdelicten. Vaak waren de slachtoffers van allochtone afkomst.

Volgens zijn advocaat valt het wel mee met zijn strafblad en zijn neonazistische gedachtegoed. Eind 2004 werd de man die onder de tatoeages met ss-tekens, hakenkruizen en Hitler-vereringen zit, voor het laatst veroordeeld.

Rechtsextremistisch

Bij de 42-jarige Maarten van M. uit Delft vond de politie een grote hoeveelheid rechtsextremistisch materiaal als speldjes, posters en emblemen. Volgens Van M. is hij een handelaar en levert hij aan buitenlandse filmmaatschappijen en verzamelaars.

Het OM gelooft dit niet. De artikelen zouden ook in handen komen van mensen die ermee willen discrimineren en aanzetten tot haat. Justitie beschuldigt Van M. er verder van wapens aan extreemrechtse personen te leveren. Het OM eiste 2 jaar celstraf tegen hem.

Militair

De derde verdachte die terecht staat, is een militair uit Spijkenisse. Hij zou onder meer de kogelwerende vesten van het leger hebben geleverd. Het OM wil de 24-jarige Murat K. 18 maanden achter de tralies.

Op zijn dagvaarding staat onder meer verduistering en heling van goederen van het ministerie van Defensie. Ook bewaarde hij ooit wapens voor zijn bovenbuurman De B.. Hij dacht dat het om gereedschap ging.