BEVERWIJK - Het beveiligingsbedrijf dat de Beverwijkse Bazaar beveiligt krijgt de rekening toegestuurd van de juwelenroof afgelopen zondag op de bazaar. Dat zei de directeur van de oosterse markt, Bart van Kampen, maandag op Radio 1.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4265

Inbrekers roofden in de nacht van zaterdag op zondag voor honderdduizenden euro's aan juwelen en goud uit een bankkluis van de grootste juwelierszaak op de Beverwijkse Bazaar.

Alarm

"Alle alarmen zijn afgegaan, er is geen opvolging aan gegeven door de beveiligingsdienst. Dit is niet uit te leggen. De rekening hoort daar te liggen", aldus Van Kampen.

De dader of daders zijn nog voortvluchtig, aldus de politie maandagochtend. "We hebben een groot rechercheteam op de zaak gezet", aldus een zegsman.

De juwelen werden in de nacht van zaterdag op zondag geroofd. De rovers kwamen de zaak binnen door een gat te maken in het dak en braken op professionele wijze de kluis open.

Melding

Ondanks de aanwezigheid van camera's en vier alarmsystemen op het dak, in de kluis, in de winkel en in de hal van de Bazaar, wisten de inbrekers binnen te komen.

De centrale stuurde de melding door naar de beveiligers die surveilleerden op het complex. Met die melding is vervolgens niets gedaan, zo zei een woordvoerder van de bazaar zondag al.

Ziek

"Dit moet niet kunnen. Die kluis is niet te kraken. Er zitten stalen banden omheen, beton en ijzer. Hij is 50 centimeter dik en er zit een alarm op. Er is vier uur vrij gewerkt en tig maal is het alarm afgegaan en daar is niet op gereageerd. Dit is niet te geloven. De mevrouw die dienst had heeft zich gisteren ziek gemeld", aldus Van Kampen.

Volgens de directeur is er sprake van een menselijk drama. Het is onduidelijk of de eigenaar van de juwelenzaak verzekerd is. "Maar de Nederlandse veiligheidsdienst wel", aldus Van Kampen.

Niets geconstateerd

De dienstdoende medewerker van het Nachtveiligheidsdienst Bewaking Haarlem BV (NVD) heeft "voor zover bekend, wel actie ondernomen, maar ter plaatse niets geconstateerd." Dat zei een woordvoerder van NVD maandag in reactie op de juwelenroof op de Beverwijkse Bazaar afgelopen zondag.

Eerder zei de directeur van de Beverwijkse Bazaar dat het beveiligingsbedrijf dat de Bazaar beveiligt, de rekening krijgt toegestuurd, omdat er door de beveiliging geen opvolging gegeven zou zijn aan alle alarmen die af zijn gegaan.

NVD heeft zelf een onderzoek ingesteld. Het bedrijf onthoudt zich op dit moment van verder commentaar op de zaak.