NEW YORK - Steeds meer Amerikanen worden ongeduldig over de verdeeldheid in de VN-Veiligheidsraad en steunen een aanval op Irak, zelfs zonder VN-steun. Dat meldde dinsdag The New York Times, na een opiniepeiling uitgevoerd met CBS News. Toch willen ook veel Amerikanen de wapeninspecteurs meer tijd geven.

Volgens de peiling vindt 58 procent van de Amerikanen dat de VN er rond de Irak-crisis niet veel van bakt. Dat is 10 procent meer dan een maand geleden. Bijna 55 procent zegt een Amerikaanse aanval op Irak te steunen, zelfs als de VN daar niet achter staan. Ongeveer 44 procent wil snel Irak aanvallen, tegen 36 procent twee weken geleden.

Het onderzoek startte een dag na de tv-toespraak van president Bush en de verklaring van Hans Blix, het hoofd van de wapeninspecteurs, en duurde het hele weekeinde. Iets meer dan de helft van de 1012 telefonisch ondervraagden (52 procent) vindt wel dat de wapeninspecteurs meer tijd moeten krijgen. Dat was twee weken geleden nog 62 procent. Het aantal Amerikanen dat stelt dat de VS wel genoeg hebben gedaan om de kwestie met diplomatie op te lossen, stijgt ook. Nog steeds vindt echter meer dan de helft dat het Witte Huis het volk niet genoeg informeert.

The New York Times en CBS News concluderen dat president Bush in eigen land iets meer steun voor zijn aanpak krijgt. Toch denkt nog maar 45 procent dat Bush alom respect krijgt van wereldleiders. Precies een jaar geleden was dat nog 67 procent. Overigens heeft The New York Times zich zondag tegen een aanval op Irak zonder internationale steun gekeerd. In een commentaar stelde krant zondag dat het beter is om de inspecteurs uit te breiden en voort te zetten.