WASHINGTON - Karl Rove, een van de belangrijkste adviseurs van de Amerikaanse president George W. Bush, stapt op.

Rove, die tien jaar lang de rechterhand van Bush is geweest, heeft dat gezegd in dagblad The Wall Street Journal maandag. Rove wil meer tijd met zijn familie doorbrengen in Texas.

"Ik denk gewoon dat het tijd is", aldus Rove in de zakenkrant. "Er is altijd iets wat je hier kan houden en hoezeer ik het hier ook naar de zin heb, moet ik dit doen in het belang van mijn familie". Rove's ontslag gaat 31 augustus in, aldus het dagblad.

Briljant

Het Witte Huis noemde het aanstaande vertrek van Rove in een reactie "een groot verlies". Een woordvoerder omschreef de adviseur als een "briljante geest".

Rove geldt in Washington als zeer invloedrijk. Hij overlegt vrijwel dagelijks met Bush. Hij werkte al samen met de president toen die veertien jaar geleden werd verkozen als gouverneur van Texas.

Ook in Washington was hij een van de breinen achter het beleid van de Amerikaanse regering. Naar eigen zeggen opperde hij een eventueel ontslag een jaar geleden voor het eerst tegen Bush.

Omstreden

De voormalig campagnestrateeg en vertrouweling van Bush geldt als een omstreden figuur. Hij wordt door sommigen gezien als briljant, maar door Democraten verguisd.

Zij richtten hun pijlen op hem bij twee recente schandalen. Zo zou hij betrokken zijn bij het lekken van de naam van CIA-agente Valerie Plame - een zaak die hem sinds 2003 achtervolgde.

Hij werd tot opluchting van het Witte Huis niet vervolgd. Democratische parlementsleden willen hem ook horen wegens het omstreden ontslag van negen rechters. Met een beroep op zijn presidentiële privileges weigerde Bush dat begin augustus nog.