GHAZNI - De Taliban laten twee van de 21 ontvoerde Zuid-Koreanen maandagmiddag om 13.30 uur (16.00 uur lokale tijd) vrij. Het leiderschap van de rebellengroepering heeft daartoe opdracht gegeven, maakte een woordvoerder van de Taliban maandag bekend.

Het zieke tweetal wordt in het grensgebied van de zuidoostelijke provincies Ghazni en Zabul overgedragen aan het Rode Kruis, aldus de zegsman. Die grens ligt hemelsbreed minstens honderd kilometer van de plek in Ghazni waar de fundamentalistische opstandelingen de 23 christelijke vrijwilligers ruim drie weken geleden ontvoerden.

Sindsdien hebben de Taliban twee leden van de groep, onder wie de leider, gedood.

Verwarring

In Afghanistan ontstond het afgelopen weekeinde veel verwarring over de mogelijke vrijlating van twee gegijzelde Zuid-Koreaanse vrouwen. De vrijlating werd eerst gemeld, toen ontkend en vervolgens toch weer aangekondigd.

De Zuid-Koreaanse overheid wil pas commentaar geven als de twee echt "vrij en veilig" zijn, aldus een woordvoerder zondag. De vrijlating van de vrouwen is bedoeld als gebaar van goede wil.

De opstandelingen willen de negentien andere christelijke hulpverleners pas vrijlaten als de Afghaanse regering Taliban-strijders laat gaan. President Hamid Karzai wil daar vooralsnog niets van weten.