AMSTERDAM - De Amerikaanse ruimtevaartdienst NASA probeert erachter te komen of een beschadiging die bij de lancering van de Endeavour aan het hitteschild van het ruimteveer is ontstaan, bij terugkeer in de dampkring een probleem kan opleveren. Zo ja, dan zal de bemanning de schade in de ruimte moeten repareren.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4220 Maandag of op zijn laatst dinsdag moet de beslissing vallen. Technici nemen proeven door hitteschilden met soortgelijke beschadigingen bloot te stellen aan temperaturen van 1.200 graden Celsius die het ruimteveer bij terugkeer in de dampkring ondergaat. Het ruimteveer Columbia verging in 2003 doordat de hete gassen konden binnendringen door een gat in zijn vleugel.

De beschadiging aan de Endeavour ontstond toen een stuk isolatieschuim dat kort na de lancering van de externe brandstoftank afviel en dat mogelijk verzwaard was door ijs, tegen de buik van het ruimteveer aansprong.

De bemanning van de Endeavour maakten zondag met behulp van de robotarm van de shuttle opnamen van de ontstane groef en andere beschadigingen die volgens de NSA geen gevaar opleveren.

Vertrek

De Endeavour werd woensdag gelanceerd en arriveerde vrijdag bij het internationale ruimtestation. Het is de bedoeling dat de shuttle tien dagen aan het station gekoppeld blijft. Zijn vertrek is gepland op 20 augustus.

Maandag maakte de bemanning zich op voor een tweede, zes uur durende uitstap in de ruimte om een van de gyroscopen te vervangen die het ruimtestation op zijn plek moeten houden.

Buitenwerkzaamheden

Woensdag en vrijdag zijn nog twee ruimtewandelingen gepland. Mocht de NASA besluiten dat de astronauten de schade aan het hitteschild moeten herstellen dan wordt dat aan hun lijstje van buitenwerkzaamheden toegevoegd.

Afhankelijk van de ernst van de beschadiging kunnen zij drie dingen doen: de groef met beschermende verf bedekken, een paneel over de beschadigde plek schroeven of de groef opvullen.