AMSTERDAM - De nieuwe vredesmacht voor de Sudanese provincie Darfur zal geheel uit Afrikaanse militairen bestaan. Afrikaanse landen hebben voldoende troepen toegezegd, zodat het niet nodig is om troepen van buitenaf aan te trekken.

Dat heeft de voorzitter van de Afrikaanse Unie, Alpha Oumar Konaré, zondag na een onderhoud met de Sudanese president Omar al-Bashir in Khartoem gezegd.

Regering

De Sudanese regering is er fel op tegen dat niet-Afrikanen een belangrijke rol te vervullen krijgen in de hybride vredesmacht van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties die eind juli door de Veiligheidsraad werd goedgekeurd.

De troepenmacht zal bestaan uit 20.000 militairen en 6.000 man burgerpolitie. Sudan heeft lang gedraald voordat het met de komst van de vredesmacht instemde.

In het bijna vier jaar oude conflict in Darfur zijn meer dan 200.000 mensen om het leven gekomen en 2,5 miljoen op de vlucht geslagen.

Konaré trad niet in detail over welke landen troepen hebben toegezegd. Volgens de VN-resolutie moet de samenstelling van de vredesmacht voor Darfur uiterlijk 30 augustus bekend zijn.