AMSTERDAM - De Indiase autoriteiten hebben zondag aangekondigd dat wordt gestopt met het droppen van hulpgoederen voor moessonslachtoffers, omdat de wegen in het getroffen gebied in Noord- en Noordoost-India weer begaanbaar zijn.

Bij onlusten vielen een dode en vier gewonden. In Bangladesh werden vijftien nieuwe dodelijke slachtoffers gemeld. De paus riep de internationale gemeenschap op edelmoedig te zijn met hulp.

Rampzalig

Moessonoverstromingen in India en Bangladesh zetten de afgelopen weken uitgestrekte gebieden onder water. Ruim tweeduizend mensen vonden de dood en miljoenen raakten ontheemd.

De overstromingen zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel, maar waren dit jaar door ongewoon hevige regenval bijzonder rampzalig.

Aanval

Uit protest tegen ontoereikende hulpmaatregelen vielen verscheidene honderden mensen in de stad Sonebarsa in de deelstaat Bihar een overheidsgebouw aan.

De politie verspreidde de betogers met de wapenstok. Er vielen een dode en ten minste vier gewonden, zei de politie.

Verantwoordelijk

De verantwoordelijke minister in het zwaar getroffen Bihar, Manoj Shrivastav, zei eerder dat de deelstaatregering had besloten met ingang van maandag geen hulpvoorraden meer te droppen, omdat de meeste auto- en spoorwegen inmiddels weer begaanbaar zijn.

Ook wegen in de deelstaten Assam en Uttar Pradash die eerder onder water stonden, zouden weer in gebruik zijn genomen.

Mishandeling

In het dorp Pataura in Bihar mishandelden woedende dorpelingen een overheidsmedewerker, omdat een deel van de hulpgoederen was verdwenen en andere hulp nooit was verstrekt.

"We hadden vier liter kerosine moeten krijgen, maar kregen maar twee", zei Tarni Srivastava. Hij voegde hieraan toe dat de hulp het dorp pas zaterdag had bereikt.

Ziektes

Nu het waterpeil is gedaald gaat de grootste zorg uit naar epidemische ziekten. Duizenden Indiërs en Bengalezen worden behandeld voor ziekten die samenhangen met vervuild water, zoals diarree, buikgriep en cholera.

Veel bronnen en drinkwaterreservoirs zijn vervuild door rioolslib. Chloortabletten zijn uitgedeeld om drinkwater te zuiveren.

Paus

De moesson heeft dit jaar ten minste 2.135 mensen het leven gekost, tweemaal zoveel als vorig jaar. Alleen al de afgelopen twee weken stierven zeker zeshonderd mensen.

Paus Benedictus XVI riep de internationale gemeenschap op gul te geven voor de slachtoffers van de moesson in Zuid-Azië. Hij riep ook op tot gebeden en zei zeer getroffen te zijn door al het leed.